It is possible for the Nordic countries to be carbon neutral by 2050

Ordene kommer fra Anne Cathrine Gjerde i Nordisk Energiforskning. Rapporten Nordic Energy Technology Perspectives presenteres i disse dager i Nordens hovedsteder. Før helgen var jeg på presentasjonen i Oslo. Rapporten presenterer et scenario for 2050, det de kaller «Carbon Neutral Scenario» (CNS), det som skal til hvis målsetningene til de nordiske landene skal i mål.

Det er mye å ta tak i. Måten vi bruker energi i bygg på må endres. Karbonfangst og lagring må til i stort monn, og selvsagt, transportsektoren må endres radikalt. Rapporten gir en pekepinn på hvor vi skal, og sammenligner CNS med et scenario der vi går mot 4 grader temperaturøkning (4 degree scenario, 4DS). Det er ikke et scenario der vi ikke gjør noen ting for klimaet, men der vi ikke gjør stort mer enn i dag.

Så hva må til? I 2050 må 75 % av drivstoffet du kjøper i pumpa være biodrivstoff. 55 % av bilene må være elektriske. Ingen solgte fossilvarebiler. Allerede i 2015 må passasjerantallet på buss og tog opp 25-30 %.

Vi må komme i gang, med andre ord. Samtidig gir scenariene rom for større ambisjoner! I 4DS har man skissert at det bare skal være omtrent 5000 elbiler i 2015 i Norge. Vi er jo allerede langt forbi. Vi vet også at mange ladbare hybridbiler er på vei, og at EU-kommisjonens nye forslag til Clean Fuels directive, kan pålegge oss å ordne fyllestasjoner for hydrogen innen 2020. Biler varer gjerne opp mot 20 år, slik at biler solgt i starten av 30-åra, vil gå mot slutten i 2050.

Tesla Model S kommer i år, og kan kjøre over 40 mil. Flere og flere ladbare hybrider kommer de nærmeste årene. Elbilene selger allerede nokså bra, og vi vil fortsatt jobbe for at hydrogenbiler skal kunne kjøpes og brukes i Norge. Er det ikke da lov å håpe at det allerede før 2030 ikke er noen grunn til å velge en ikke-ladbar bensin- eller dieselbil, slik at det i 2050 ikke er noen igjen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


6 + = åtte

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>