Dieselbiler redder ikke klimaet

I Dagens Næringsliv i går, hevdet Erik Stavseth i Stavseth Energy at «Elbil er verre en bensinbil».

I Norge har vi med bred politisk enighet, og med solide insentiver klart å bli et foregangsland når det kommer til innfasing av elektrisk biler. Årsaken er enkel: elbiler gjør det mulig å kjøre bil uten bruk av fossile drivstoff, som bensin og diesel. Den vanlige motforestillingen mot elbil er ideen om at all kraften kommer fra forurensende kullkraft et sted langt unna. Samtidig har Norge forpliktet seg til å produsere 13 TWh med ny fornybar kraft innen 2020, gjennom de såkalte grønne sertifikatene; mer enn nok til å drive alle bilene i Norge på strøm. Da er det nedslående at det er en debatt om hvorvidt vi trenger den strømmen, samtidig som at andre hevder at vi ikke har ren strøm til elbilene.

Mange andre land satser også på en overgang til en mer fornybar elektrisk kraftproduksjon. I Tyskland produserte de i 2011 så mye som 18 TWh solkraft. Utenfor Storbritannia bygges nå en stor offshore vindpark, og i Japan satses det stort på solkraft i årene framover. For å nå de klimamålsetningene som Norge og EU har satt seg må vi ha en overgang til ren kraftproduksjon, og en transportsektor som kan gå på fornybare energikilder. Vi kommer ikke i mål med diesel!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


− 3 = tre

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>