Klimaspydspisskommuner

Det er alltid lærerikt å komme seg ut av kontorene våre i Oslo og se hva som skjer innen klimaarbeid rundt omkring i Norge. Teknologiske endringer åpner nye muligheter for kutt. Spesielt gjelder dette i kommunesektoren. I januar var vi i Tynset, en klimaspydspisskommune.

Valget av Tynset var ikke tilfeldig. Kommunen er del av et pionerprosjekt vi nettopp har landet. I løpet av fire år skal vi sammen få fram gode klimaløsninger i kommuner. Kommunen tar prosjektet på strak arm. Bersvend Salbu, ordføreren i Tynset, møtte oss på stasjonen sammen med lokalavisa.

Hentet fra nrk.no

Visste du forresten at Tynsets rådhus er kåret til Norges styggeste bygg?

I løpet av dagen diskuterte vi både lyntogutredning, elektrifisering av den dieseldrevne Rørosbanen, bygging av nye, energieffektive bygg og – selvfølgelig – elbiler.

Vi ble enige om at kommunen burde teste ut elbiler. Funker elbilene i kulda på Tynset? Rådmannen for eksempel kjører til og fra jobb 4 mil hver dag og kan derfor klare seg fint med en elbil.

Det er ofte en bekymring hos brukere om at elbil bryter sammen i kulda. Det  trenger ikke stemme. En av tingene som er så bra med prosjektet i Tynset er at vi får testet ut om våre løsninger fungerer i praksis.

Hovedformålet med turen var å bli enige om hva i prioriterer videre. Gjennom møter med teknisk sjef, ordfører, rådmann, varaordfører og flere erfarne personer i kommuneadministrasjonen ble vi enige jobbe med følgende:

  • produksjon av biogass
  • energisparing i bygg
  • passivhus eller plusshus
  • gårdsvindmøller

Her er ordfører Bersvend Salbu i Tynset kommune. Kilde: sv.no

Ordfører Bersvend Salbu er fokusert på å skape entusiasme rundt klimaløsningene og vi kunne ikke vært mer enig.

Neste skritt i kommuneprosjektet leder til Bergen. Der skal vi bl.a. feire overleveringen av den første av seksten klimabiler kommunen skal ta i bruk. Tynset satte en høy standard for det videre arbeidet. Hvis resten av kommunene følger opp på denne måten, kommer prosjektet til å endre hvordan vi tenker om klimakutt i kommunene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


tre + = 5

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>